Γράψτε λέξεις κλειδιά και βρείτε αυτό που ψάχνετε

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τζίμης Πανούσης - Το παράδειγμα της Marinaleda

Ένα μοναδικό χωριό στον κόσμο, που βρίσκεται στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, η "γη της ουτοπίας"  όπως την χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι, η Marinaleda!

Ο δήμαρχος του χωριού επανεκλέγεται 31 χρόνια τώρα, καθώς στο χωριό η ανεργία βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν.
Ζούνε χωρίς αστυνομικούς, δουλεύουνε 6,5 ώρες την ημέρα και ο καθημερινός μισθός όλων των κατοίκων είναι 35 ευρώ.Έχουνε όλοι τους στέγη, με νοίκι μόνο δεκαπέντε ευρώ το μήνα.Στη Marinaleda η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα.

Ο δήμαρχος τους, Juan Manuel Sánchez Gordillo λέει (στο ντοκιμαντέρ του Κ.Βαξεβάνη) ότι οι ιδεολογικές του επιρροές βασίζονται στον Σοσιαλισμό, καθώς αντλεί έμπνευση από τον Τροτσκισμό και τον Αναρχισμό.

Είναι άσκοπο να σας πούμε πολλά λόγια, θα σας τα πει καλύτερα ο Τζιμάκος.


Για να έχετε μία συνολικότερη γνώση για το θέμα, δείτε το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βαξεβάνη, με την επίσκεψη του στη Marinaleda:


1 σχόλιο:

  1. απλά, μια αυταπάτη την οποία ανεχονται οι αστοί και την καλλιεργούν για να αποπροσανατολίζουν. Οικονομια σοσιαλιστικη μεσα σε καπιταλιστικό περιβαλλον δεν γινεται. Το απέδειξε ο Μαρξ κανοντας κριτικη στον Οουεν κάτι που αποδείχτηκε στην πράξη, όπως ακριβως το ειχε προβλέψει ο Μαρξ. Ο Ρ. Όουεν χρεωκόπησε!.
    Ειναι απλή η λύση του προβλήματος. Η Μαριαλέντα συναλλάσεται κανονικα με την καπιταλιστική αγορά. Αν της κανουν "εμπάργκο" τι λετε εσεις θα μπορει να συνεχισει?. Μην λέμε οτι μας πλασαρουν. Υπάρχουν τα Κιμπουτζ στο Ισραηλ και η Κριστιανια στη Δανια που λειτουργούν έτσι, δεν ειναι μοναδική η Μαριαλεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή