![](http://nalansarraj.files.wordpress.com/2011/12/palestine-flag.jpg)
σχέδια του Ισραήλ για επέκταση των εβραϊκών οικισμών.
Το Ισραήλ απελευθέρωσε σήμερα 26 παλαιστίνιους κρατούμενους, πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή, αλλά εμπόδιο στις διπλωματικές προσπάθειες αποτελούν τα σχέδια των Ισραηλινών για την κατασκευή περισσότερων εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για ένα μελλοντικό κράτος. Αργότερα σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθούν οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές στην Ιερουσαλήμ. Οι απεσταλμένοι τους πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών τον περασμένο μήνα στην Ουάσινγκτον ύστερα από πάγωμα τριών ετών.
Απελευθέρωση κρατουμένων
Ανοίγοντας τον δρόμο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ αποφυλάκισε την πρώτη ομάδα Παλαιστινίων που εξέτιαν πολυετείς ποινές κάθειρξης-- πολλοί εξ αυτών κατηγορούμενοι για φονικές επιθέσεις εις βάρος Ισραηλινών--μεταφέροντάς τους στη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένου του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, τους υποδέχτηκαν κάνοντας το σήμα της νίκης. Παρά την οργή των οικογενειών ορισμένων από τα θύματα, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να απελευθερώσει συνολικά 104 κρατούμενους κατά τους επόμενους μήνες.
Στόχος η επίτευξη συμφωνίας εντός εννέα μηνών
Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν σε διαφορετικές τοποθεσίες, περιλαμβανομένης της Ιεριχούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με στόχο την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας εντός εννέα μηνών, σύμφωνα με την πρόταση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Το Ισραήλ υποστηρίζει αυτό το χρονοδιάγραμμα, αλλά τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τις οποίες οι Παλαιστίνιοι σκοπεύουν να περιλάβουν, μαζί με την Λωρίδα της Γάζας, στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Λίγοι είναι εκείνοι που πιστεύουν στη γρήγορη διευθέτηση μακροχρόνιων προβλημάτων όπως τα σύνορα, ο εποικισμός, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και των παλαιστινίων προσφύγων. Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, ούτε ο Αμπάς ούτε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να χρεωθεί ότι εμπόδισε την αμερικανική ειρηνευτική πρόταση.
Βίαια επεισόδια τη νύχτα
Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν βίαια επεισόδια καθώς ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σε αντίποινα για παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα στο έδαφος του Ισραήλ χωρίς να υπάρξουν θύματα. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι παραμένουν σε ισραηλινές φυλακές τους οποίους το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκράτες, ενώ στα Παλαιστινιακά Εδάφη θεωρούνται ήρωες. Οι 104 κρατούμενοι επελέγησαν για αποφυλάκιση από τον Γιάακοβ Πέρι, ισραηλινό υπουργό ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι κατά την θητεία του στις υπηρεσίες ασφαλείας Σιν Μπετ, συμμετείχε στην σύλληψη και καταδίκη 92 εξ αυτών.
Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για τις συνομιλίες οι παλαιστίνιοι
Από την στήλη του Συλλόγου Ιντιφάντα στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς (δημοσιεύθηκε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2013):
Παλαιστίνιοι αναλυτές συμφωνούν ότι ούτε εκείνοι ούτε ο λαός τρέφουν ελπίδες για κάτι το ουσιαστικό από τις νέες «ειρηνευτικές συνομιλίες» Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η απελευθέρωση, από πλευράς Ισραήλ, 104 Παλαιστινίων που κρατούνται από πριν τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, δεν θα καταφέρει να κατευνάσει το παλαιστινιακό κοινό ούτε να το πείσει ότι οι συνομιλίες αυτή τη φορά είναι σοβαρές, λέει ο Αμπντελ-Μάτζιντ Σουεϊλάμ. «Ο παλαιστινιακός δρόμος δεν ενδιαφέρεται, ούτε θεωρεί ότι επηρεάζεται από ό,τι συμβαίνει στην ειρηνευτική διαδικασία», λέει ο Χάνι Χαμπίμπ. «Ο μέσος Παλαιστίνιος πολίτης έχει μεγαλώσει συνηθισμένος επί χρόνια να μην υπάρχουν συνομιλίες, και ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δική του ευημερία. Τα μόνα στοιχεία της παλαιστινιακής κοινωνίας που ενδιαφέρονται για τα μεγάλα (ειρηνευτικά) ζητήματα είναι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ. Η απελευθέρωση των κρατουμένων, στα μάτια του κοινού, ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει μετά τις συμφωνίες του Όσλο έτσι κι αλλιώς, και άρα δεν θα έπρεπε να ειδωθεί ως μια ιδιαίτερη χάρη για την επιστροφή στις συνομιλίες», προσθέτει ο Χαμπίμπ.
«Η απελευθέρωση των κρατουμένων είναι μια κίνηση καλής θέλησης από το Ισραήλ υπό την πίεση των ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι αρκετή ούτε σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πετύχουν», αναφέρει ο Σάμιρ Αουάντ. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν θεωρεί ότι είναι μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας». Ενώ ο Νάσερ Ιμπραχίμ από το ισραηλινο-παλαιστινιακό Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης λέει: «Με την περιφερειακή αναστάτωση σε εξέλιξη, και μια μακρά ιστορία αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και μη επικυρωμένων συνθηκών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, πολύς κόσμος είναι βαθιά απαισιόδοξος για την πιθανότητα αυτές οι συνομιλίες να θέσουν τις βάσεις για μια τελική λύση. Πράγματι, η τωρινή κατάσταση στο Ισραήλ και οι στόχοι και η ιδεολογία της κυβέρνησης Νετανιάχου δεν ευνοούν την επίτευξη μιας ειρήνης με ισότητα. Ως εκ τούτου, άμεσα, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για να εξασφαλιστεί η επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων. Οι αλλαγές που χρειάζεται να συμβούν για μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία είναι ευρείες, και θα πρέπει να είναι μέρος μακροχρόνιων στρατηγικών τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους παλαιστινιακούς πολιτικούς παράγοντες. Στην ισραηλινή πλευρά η πρωταρχική αλλαγή που χρειάζεται δεν είναι [αλλαγή] πολιτικής αλλά στάσης. Το Ισραήλ έχει την ακλόνητη υποστήριξη ενός αριθμού δυτικών δυνάμεων ανεξάρτητα από τους νόμους που παραβιάζει ή από τις θηριωδίες που διαπράττει· αυτή η έλλειψη λογοδοσίας και η ακλόνητη υποστήριξη που λαμβάνει έχει αφήσει το Ισραήλ με πολύ λίγα κίνητρα να εισέλθει σε συνομιλίες καλόπιστα. Το Ισραήλ είναι αδιαμφισβήτητα σε θέση κυριαρχίας, οπότε γιατί να θυσιάσει το οτιδήποτε; Με τη Χαμάς να έχει υπογράψει μια συμφωνία μακροχρόνιας εκεχειρίας και την Παλαιστινιακή Αρχή να συναινεί στις διαταγές του, το Ισραήλ έχει ήδη τη συνενοχή των ηγετικών παλαιστινιακών κομμάτων και άρα απολύτως τίποτα να κερδίσει ερχόμενο σε συμβιβασμό με αυτά».
Πηγή: left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου